Resorji > Kultura > Novosti

VŽGANO V SPOMINIH: USPOSABLJANJE IZ USTNE ZGODOVINE

Mednarodni projekt "Vžgano v spomin"

12.-16. oktober 2015

Udeleženke in udeleženci se bodo v okviru usposabljanja udeležili ekskurzije na Hrvaško, interdisciplinarna skupina strokovnjakinj in strokovnjakov pa jim bo predstavila osnove teorije, zlasti pa prakse ustne zgodovine. Opravili bodo intervjuje s pričo požiga ene izmed požganih vasi v okolici Kopra in naredili nekaj posnetkov izgleda vasi danes. Glavni rezultat bodo zbrana in posneta ustna pričevanja.

Usposabljanje je  brezplačno, potekalo pa bo na UP ZRS v Kopru.​​

Prijave se preko spletne prijavnice zbirajo  do torka, 6. oktobra 2015.​​

Več o usposabljanju in programuTUKAJ

Dodatne informacije: dr. Gašper Mithans, vodja projekta: gasper.mithans@zrs.upr.si

 

O PROJEKTU VŽGANO V SPOMINIH (BURNT IN MEMORIES):

V Julijski krajini v zadnjih 100 letih beležimo številne spremembe meja in političnih režimov. Četudi je bila ta regija od leta 1920 uradno del Italije, je slovensko in hrvaško prebivalstvo razvilo uporniška gibanja proti režimu in agitiralo za priključitev k »domovini« – Jugoslaviji – ali v nekaterih primerih za avtonomijo Julijske krajine. Med 2. svetovno vojno pa so nacistične in fašistične okupacijske sile na tem območju požgale več kot 50 vasi. Požgane vasi nosijo simbolizem krajev, ki jih je okupator poskušal »izbrisati«.

Namen projekta je preko različnih aktivnosti v obdobju do januarja 2017 povečati ozaveščenost predvsem med mlajšimi generacijami, da je spomin na vojna uničenja pomemben del njihove lokalne identitete, v duhu medgeneracijskega spoštovanja preseči nacionalne in medkulturne konflikte, kolektivno krivdo in nestrpnosti, s ciljem prispevati h  krepitvi evropskega državljanstva in spodbujati evropsko integracijo te regije. Da bi obudili spomin na dogodke, se bo poleg usposabljanja iz ustne zgodovine pripravilo kratek dokumentarni film, potujočo fotografsko razstavo, organiziralo okroglo mizo v obliki spletnega seminarja, v izbranih »požganih vaseh« pa postavilo spominska obeležja.

ponedeljek - sreda: 10:00 - 14:00
četrtek - petek: 13:00 - 17:00
sobota: 15:00 - 19:00

NEDELJE in PRAZNIKI ZAPRTO

POLETNI URNIK (1.julij - 31.avgust)
torek in četrtek: 16.00 - 20.00

+ VEČ INFO
INFO TOČKA:
tel 05 66 34 220
gsm 040 566 152
email
info@ksok.si

facebook facebook.com/klubstudentovobcinekoper
youtube youtube.com/ksokvideo


+ VSI KONTAKTI

KOLEDAR dogodkov

E-mail:

FOTO utrinki

  • aktivist
banner