Krvodajalska akcija »Častim pol litra!«

Tudi v letošnjem začetku študijskega leta, v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije, Zveza študentskih klubov Slovenije
(Zveza ŠKIS) pripravlja krvodajalsko akcijo v sklopu projekta »Častim pol litra!«.

V današnjem času ljudje prepogosto pozabljamo na stvari, ki nas naredijo to, kar smo. Ljudje. S tem projektom lahko mlade spomnimo na bistveno človeško dolžnost in vrednoto – pomoč sočloveku. Kako malo je potrebno za to, da nekomu ne samo
polepšamo življenje, temveč ga včasih lahko celo rešimo!

Letos si želimo, da se na jesensko krvodajalsko akcijo odzove večina študentskih klubov in tako Sloveniji pokažemo, da besede »na mladih svet stoji«, niso le besede!

K udeležbi vabimo predvsem člane študentskih klubov, še posebej predsednike, svetnike in druge predstavnike upravnih odborov klubov. Študentski klubi lahko v akciji sodelujejo na več različnih načinov. Lahko se povežejo z bližnjim Zavodom RS za transfuzijsko medicino in sodelujejo pri njihovih odvzemih; lahko se klubi znotraj regij povežejo med sabo in skupaj organizirajo krvodajalsko akcijo; če klub nima  možnosti organizacije odvzema krvi v svojem kraju, lahko svojim članom ponudi prevoz do najbližjega kraja odvzema.

Kri lahko daruje vsak, ki izpopolnjuje naslednje pogoje:
– ima od 18 do 65 let,
– tehta vsaj 50 kg oz. ima volumen krvi, izračunan na podlagi telesne višine in telesne mase, več kot 3500 ml,
– je dobrega zdravja in počutja,
– ima zdravo srce,
– ne sme biti tešč/a,
– živi dovolj zdravo, da način življenja in okolje samo ne pomenita povečanega tveganja za prenos bolezni s krvjo.

S krvodajalsko akcijo želimo spodbuditi mlade k medsebojni pomoči ter jim približati takšna dejanja, ki so za nekoga majhna, a drugemu lahko pomenijo veliko. Želimo pa jih opogumiti, da bi se kasneje v življenju takšnih akcij in projektov udejstvovali tudi na lastno pobudo.